Kosten voor de aanschaf en implementatie van een zoekoplossing zijn niet transparant

In het artikel “Budgeting for Enterprise Search – Time for the Guessing to End” geeft Martin White een kijkje in de keuken van de kosten voor IT-systemen.

Zijn punt daarbij is dat de kosten voor de aanschaf van een zoekoplossing of “search engine” niet eenduidig kunnen worden bepaald.

De meeste organisaties hebben nog geen ervaring met het implementeren van zo’n oplossing waardoor ze niet kunnen putten uit ervaringscijfers. Ook zijn de licentiekosten van de verschillende oplossingen niet duidelijk omdat iedere aanbieder een ander model hanteert: aantal documenten, OTAP omgevingen, per server, aantal searches, extra kosten voor connectors en modules etc.

Het is dan ook niet verstandig om je licht op te steken bij de aanbieders van deze zoekoplossingen. Aanbieders van software verkopen hun producten en oplossingen meestal ook via “certified resellers” of partners. Indien een Partner alleen software verkoop van één aanbieder zal de informatie ook gekleurd zijn. Het gaat immers om het zo snel mogelijk afsluiten van een deal.

In de wereld van zoekoplossingen zijn er echter ook implementatie-experts die verstand hebben van meerdere producten, de zogenaamde “multi vendor” consultants. Zij kennen de markt, de verschillende prijsmodellen en de verschillen tussen de producten. Ze zijn niet gebonden aan één aanbieder en kunnen dus ook onafhankelijk adviseren.

Bottom-line? Zoek contact met een “multi vendor” implementatiepartner wanneer u op zoek bent naar een oplossing voor een enterprise search oplossing.

This entry was written by Edwin Stauthamer , posted on woensdag mei 15 2013at 11:05 pm , filed under Kennis, Vendors . Bookmark the permalink . Post a comment below or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>