Ontvreden over uw zoekoplossing? Bezig met vervanging?

Enkele jaren geleden heeft u geïnvesteerd in een (enterprise) search oplossing. De verwachtingen van deze zoekoplossing waren hooggespannen en gedurende de eerste maanden en zelfs het eerst jaar waren uw medewerkers blij dat ze eindelijk in staat waren om documenten en informatie te vinden.

De afgelopen tijd is de waardering voor de zoekoplossing echter gedaald. Medewerkers kunnen de voor hun belangrijke documenten en informatie niet meer vinden.

Daarom is besloten om op zoek te gaan naar een vervanging van de huidige search engine. Er moet immers een betere oplossing zijn dan de huidige. Er wordt een langdurig en kostbaar traject gestart, compleet met het opstellen van een Programma van Eisen (PvE), wellicht een Request for Information (RFI) en daarna een Request for Proposal (RFP).

STOP!!!!
De reden dat de bestaande zoekoplossing niet aan de wensen van de gebruikers voldoet ligt waarschijnlijk niet aan de mogelijkheden van het de search engine of het product zelf. Wat is er de afgelopen jaren gedaan aan het beheer en de doorontwikkeling van de zoekoplossing?
Meestal wordt een zoekoplossing geïmplementeerd en daarna niet meer aangepast aan de veranderende omgeving of de wensen en eisen van de gebruiker.

De verschillen tussen de producten van search vendors zijn in principe niet zo heel erg groot. Uiteraard kan de ene oplossing iets anders of meer of minder dan de andere oplossing, maar een groot deel van het succes van een zoekoplossing zit hem in een goede implementatie en een team dat er voor zorgt dat de zoekoplossing ook goed blijft werken.

– Wordt het gebruik van de zoekmachine wel gemonitored?
– Wordt er regelmatig gesproken met medewerkers om erachter te komen wat zijn willen en hoe zij de zoekoplossing gebruiken?
– Bevat de huidige search index wel de informatie uit de bronnen die belangrijk zijn voor de gebruikers?
– Zijn er wel bronnen toegevoegd aan de zoekomgeving?
– Zijn er wel verbeteringen doorgevoerd aan de zoekervaring?

Gooi uw oude schoenen dus niet zomaar weg. Ga eerst eens op zoek naar een schoenmaker die kan beoordelen of uw schoenen nog gerepareerd kunnen worden.

Oftewel… schakel een organisatie in die u kan helpen bij het beoordelen van uw huidige zoekoplossing. Dit kan wel eens veel goedkoper zijn dan het aanschaffen en implementeren van een andere search engine die zonder goed beheer na een aantal jaren weer tot ontevreden gebruikers leidt.

InfoKnowlegde is zo’n organisatie. Zij hebben de kennis en ervaring om het beste uit uw zoekoplossing te halen.

 

Zie ook: http://www.enterprisesearchblog.com/2012/07/whats-the-least-expensive-enterprise-search-platform.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>