Waarom is Enterprise Search niet bedrijfskritisch?

Waarom is “search” geen logisch eindpunt in willekeurig welke activiteit gericht op het beheren van informatie?

Als het ons niet uitmaakt of we waardevolle informatie kunnen vinden, waarom investeren we dan zoveel geld en energie in mega-systemen die zijn gericht op het vastleggen, organiseren, opslaan en anayseren van content? Wat heeft het voor zin om kenniswerkerkers te belasten met het vastleggen van de resultaten van hun resultaten en inspanningen in rapporten als die informatie toch niet kan worden gevonden of kan worden hergebruikt?

In deze tijd van informatieproductie, -vergaring en -distributie vragen nog te weinig mensen zich af hoe deze waardevolle informatie door andere kan worden gevonden zodat inichten kunnen worden gedeeld, werk niet opnieuw hoeft te worden gedaan en dus tijd kan worden bespaard.

Heeft een briljant historicus niet gezegd: “Wie geen kennis heeft van zijn verleden, is gedoemd om dezelfde fouten te maken”?

Vrij naar: http://gilbane.com/search_blog/2011/10/why_isnt_enterprise_search_mission_critical.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>