Query suggest / autocomplete in de Google Search Appliance

Vandaag heb ik een hele dag met een klant waar wij een Proof of Concept met de Google Search Appliance doen, gesproken over de mogelijkheden van de GSA, de techniek erachter etc. Ze waren zeer enthousiast, zeker over de relevantie die van meet af aan goed was. Er was één functionaliteit die tot veel discussie leidde: de Autocomplete.

Wat mij opvalt is dat steeds meer klanten een “Query autocomplete” functie willen. De reden daarvoor verschilt bij iedere klant, maar uit de theorie kunnen we halen dat query autocompletion

 1. voorkomt dat een gebruiker verkeerde woorden intikt
 2. de gebruiker tipt op een zinvolle zoekopdracht
 3. de gebruiker zicht krijgt op de content
 4. verleidt tot het gebruiken van meer zoekwoorden.

De Google Search Appliance heeft ook een Autocomplete functie. Deze functie haalt de veelgebruikte zoekopdrachten uit de query logs. De beperking daarvan is meestal snel duidelijk:

 • Waar men vaak op zoekt hoeft niet te zijn waar men ook goede resultaten op vindt
 • Er kunnen zoeksuggesties worden gegeven waar helemaal geen resultaat voor is
 • De zoeksuggesties kunnen spelfouten of andere ongewenste woorden bevatten

De lijst lijst met historische zoekvragen is verder ook niet te beheren.

Een goede query suggest / autocomplete functie bepaalt zijn woorden op basis van de volgende zaken:

 • Corpus
  De woorden moeten worden ontleend aan de geindexeerde content. Na het intikken van de eerste letters moeten termen worden teruggegeven die volgens een (wildcard) patroon scoren. Tevens moeten combinaties van woorden worden teruggegeven in de volgorde waarin ze in documenten voorkomen. Dit kan zowel links als rechts ge-wildcard worden. Denk hierbij ook aan het gebruik van trigrammen.
 • Keymatches
  De suggestfunctie zou ook een beroep moeten doen op de keymatches. Deze worden dan getoond als query suggestion, waarbij een klik op het voorgestelde woord direct naar een webpagina leidt.
 • Producten / diensten
  De derde mogelijke inhoud voor een autocomplete / suggestie is een handmatig beheerde lijst van producten of diensten waarbij zoekwoorden kunnen worden aangegeven.
  Apple had dit vroeger in zijn zoekfunctie.

Al deze zaken moeten uiteraard wel goed in de user interface worden verwerkt. Het moet voor een gebruiker immers duidelijk zijn of een suggestie / autocomplete een zoekopdracht is of een directie link naar een webpagina.

Het is dus wachten op een betere implementatie van de autocomplete functie in de Google Search Appliance.

This entry was written by Edwin Stauthamer , posted on woensdag april 13 2011at 05:04 pm , filed under Technologie, Vendors and tagged , , . Bookmark the permalink . Post a comment below or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>