Install base Google Search Appliance groter van die van Autonomy IDOL?

In een bericht van Beyond Search over een seminar dat Search Technologies in New York gaat houden, worden enkele interessante getallen genoemd.

Install base

Volgens informatie beschikbaar bij Beyond Search, zijn er wereldwijd meer dan 35.000 Google Search Appliances in gebruik. Ter vergelijking wordt ook het aantal wereldwijde licenties voor Autonomy IDOL genoemd: 30.000,00.

De Google Search Appliance is pas sinds 2002 op de markt en Autonomy IDOL al jaren langer. De vraag is wat dit zegt.

De GSA is voor midden tot kleine organisatie beter te betalen. De oplossing wordt soms zelfs aangeschaft in het kader van “laten we het maar proberen”. Dat er meer GSA’s zijn verkocht zegt dus niet zoveel. De oplossing van Autonomy is niet helemaal te vergelijken met de Google Search Appliance. In basis voorzien ze in de mogelijkheid om informatie uit verschillende bronnen doorzoekbaar te maken, maar Autonomy heeft hiervoor veel meer mogelijkheden en analyse functies dan de GSA.

Licentiemodel

Een ander interessant gegeven is dat de Google Search Appliance een licentiemodel van 2 of 3 jaar kent. Na die termijn moeten weer nieuwe licenties worden aangeschaft voor het volledige bedrag én krijg je een nieuwe Search Appliance. Het is pas sinds kort dat de Search Appliance ook daadwerkelijk stopt met serveren als de licentie is verlopen. De oudere modellen blijven gewoon doorwerken.

Zijn die 35.000 Google Search Appliances allemaal voorzien van een actuele licentie? Niemand zal heet weten omdat die gegevens niet bekend zijn.

Het feit is dat Google het model van éénmalige inkomsten heeft gekozen, daar waar Autonomy een éénmalig een licentie op software verkoopt en daar dan ook nog 20% “maintenance” per jaar  voor krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>